Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Collectief en openbaar > Portfolio > Breukelensestraat

Saskia de Wit, Breukelensestraat, Saskia de Wit, Breukelensestraat, Saskia de Wit, Breukelensestraat, Saskia de Wit, Breukelensestraat,

Locatie: Escamp Den Haag
In opdracht van: stadsdeel Escamp
In samenwerking met: Incio bureau voor stedelijke vernieuwing
Ontwerp: 2002
Uitvoering: 2003

situatie

Tussen de Breukelensestraat, de Escamplaan en de Soestdijksekade ligt een bijna gesloten bouwblok. Binnenin het blok is een rommelig achtergebied met tuinen, schuurtjes en schuttingen, waarin een speelplek als een symmetrische vijfhoek is uitgesneden. De entree van de speelplek ligt in het verlengde van de Loenensestraat, en op de symmetrie-as van de vijfhoek. Aan weerszijden van de entree staan vier boomhazelaars. Een strook met heesters en berken scheidt de tuinen van de speelplek. 

ontwerp

De monumentale entree, gevormd door de boomhazelaars, en de middenas van de vijfhoek, met daarop de entree, liggen niet in elkaars verlengde. Deze twee verschoven assen organiseren het ontwerp.  

Op de verschoven middenas staat een reeks speelobjecten: een carroussel, een wip en een ruim drie meter hoog draaiend klimrek. Aan de ene zijde een viervoudige schommel, aan de andere zijde twee minidoeltjes. Lage hekwerken begeleiden de middenas. Vier bankjes staan in de nissen, twee lantaarns diagonaal tegenover elkaar geplaatst zorgen ’s avonds voor een nieuwe verschuiving van de as. De toestellen en bankjes zijn in blauw, met een enkel rood accent.

kader

Het vlak wordt ruimtelijk vastgelegd door een kader van onregelmatig verspreide berken, in een tapijt van bodembedekkers. De entree wordt versterkt het de band met bodembedekkers naar binnen te buigen zodat er aan weerszijden twee nissen ontstaan.

vlakken

Het grondvlak bestaat uit 50x50 tegels. Daarin zijn twee patronen aangebracht: enerzijds een onderscheid in hard en zacht ingegeven door de valzones van de toestellen, anderzijds een onderscheid in rood, blauw, zwart en wit, gebaseerd op de twee assen. Banen van knikker- en hinkeltegels vormen plaatselijk een bewerking van de ontmoeting van deze twee patronen.