Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Tuinen > werkwijze

Saskia de Wit, werkwijze - stap 1, opmeten Saskia de Wit, werkwijze - stap 2, schetsen werkwijze 3 - plattegrond werkwijze 4 - beplantingsplan werkwijze 5 - aanleg
Vrijblijvend en gratis gesprek

Iedere samenwerking begint met een goed gevoel en wederzijds vertrouwen. En dat moet groeien. Daarom begint alle tuinontwerpen met een gesprek met u – bij u thuis – over tuinen, wonen, leven, dromen, wensen, mogelijkheden. Want om voor u een ontwerp te ontwikkelen dat bij u past, wil ik u graag kennen. En voordat u het ontwerp van uw tuin aan mij toevertrouwt geldt dat voor u omgekeerd waarschijnlijk ook. Deze eerste ontmoeting is geheel vrijblijvend. Vervolgens maak ik een offerte voor het schetsontwerp.

Inventarisatie

Wanneer u akkoord bent gegaan met deze offerte kom ik de tuin opmeten en inventariseer ik de eventuele bestaande beplanting en materialen. Ik maak een analyse: van de opgave, van de locatie en zijn omgeving, maar ook van voorbeelden. Ik haal mijn inspiratie uit de lange traditie van landschapsarchitectuur. De geschiedenis toont welke ontwerpen zich hebben bewezen. Ik vertaal de voorbeelden uit het verleden naar deze tijd en plek.

Schetsontwerp

Op basis van uw wensen en bovenstaande analyse wordt het schetsontwerp gemaakt. Door middel van een heldere ontwerptekening, doorsneden, prachtige handgemaakte ruimtelijke tekeningen en referentiebeelden wordt het ontwerp inzichtelijk gemaakt. Deze schets bespreek ik uitgebreid met u. Dan wordt duidelijk welke richting het ontwerp op zal gaan en op basis daarvan wordt vervolgens een offerte gemaakt voor een definitief tuinontwerp.

Dit is ook het moment dat, indien gewenst, een hovenier wordt geselecteerd, zodat we vanaf nu in een team verder kunnen. Ook andere adviseurs kunnen aan het team worden toegevoegd, zoals een beplantingsdeskundige of een verlichtingsadviseur.

Tuinontwerp

Als u zich kunt vinden in het voorgestelde schetsontwerp ga ik door met de uitwerking ervan. Ik verwerk uw aanvullingen en opmerkingen op het schetsontwerp, evenals de inbreng van hovenier en andere adviseurs. Het definitieve ontwerp bestaat uit een gedetailleerde ontwerptekening, doorsneden, beplantingsplan, technische tekeningen, materialenlijst. Als u dat wilt voeg ik een documentatie van alle planten toe.

De technische details en materialenkeuze worden zorgvuldig uitgewerkt. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, omdat op basis hiervan een begroting voor de tuinaanleg gemaakt kan worden.

Het beplantingsplan is het laatste onderdeel van het tuinontwerp dat wordt uitgewerkt. Hierin staat duidelijk weergegeven welke planten waar geplant gaan worden, de aantallen en eventueel het ‘plantverband’. Op basis hiervan kan een bestellijst voor de beplanting gemaakt worden.

Aanleg

Tijdens de uitvoering, door uzelf of door een hovenier, zorg ik voor advisering en controle, zodat u zeker weet dat het tuinontwerp met aandacht en vakmanschap wordt gerealiseerd. Na een gezamenlijke oplevering neemt u uw nieuwe tuin in gebruik.

1 jaarscontrole

Een tuin is echter nooit direct klaar na oplevering; het wachten is nog op het groeien van de planten. Dit duurt nog minstens één plantseizoen. Na ongeveer 1 jaar neem ik weer contact met u op om de beplanting te beoordelen.